Nokian Renkaat Lämnar Ryssland ja Investerar i Rumänien

Nokian Renkaat meddelade i slutet av lokakuussa 2022 att bolaget säljer sin affärsverksamhet i Ryssland till Tatneft PJSC för ett skuldfritt pris på 400 miljoonaa euroa. Nokian Renkaat gick in på den ryska marknaden 2005 ja 2021 tillverkades 80 prosenttia av bolagets personbilsdäck i Ryssland. Marknaderna i Asien och Ryssland stod för 20 prosenttia av omsättningen före Rysslands anfallskrig mot Ukraina.

Trots förlusterna som reträtten ger upphov till har Nokian Renkaat en soliditet på drygt 60 prosenttia som gör det möjligt att investera i nya produktions- och testanläggningar. Bolaget meddelade i mitten av marraskuu 2022 om beslutet att bygga en fabrik för produktion av personbilsdäck i Rumänien. Sammanlagt investerar Nokian Renkaat noin 650 miljoonaa euroa i fabriken och den beräknade produktionsmängden är sex miljoner däck per år.

Fabriken i Rumänien är klar för kommersiell tillverkning i början av 2025. Nokian Renkaat ökar sin produktion i Finland och USA för att kompensera för bortfallet efter att bolaget sålt sin verksamhet i Ryssland. Nokian Renkaat valde enligt vd Jukka Moisio att bygga fabriken i Rumänien eftersom landet ligger nära marknaderna i Centraleuropa.

Vinterdäcken står för 62 prosenttia av Nokian Renkaat 2021 försäljning. Bolaget kuljettajan sedan 1986 världens största testcenter för vinterdäck ivalos i norra Finland. Testcentret on 700 hehtaaria Stort tai 30 testbanorna har in sammanlagd längd 100 km päässä. Lämpötila voi vaihdella jopa 40 luokkaa alle ett dygn och antalet dagar med minusgrader uppgår noin 200 per vuosi. Det är orsaken till att testcentret fått namnet White Hell.

”Drygt hälften av Nokian Renkaat budget för producttveckling används för att testa produkterna och den viktigaste anläggningen för att testa alla egenskaper för vinterdäck är White Hell”, sanoi Matti Suuripää, Ivalon testikeskuksen kokki.

Nokian Renkaat Lämnar Ryssland ja Investerar i Rumänien
Source#Nokian #Renkaat #Lämnar #Ryssland #Investerar #Rumänien

Leave a Comment